Biografija

Ivan Švager – džez muzičar, multiinstrumentalista, kompozitor, aranžer – rođen je 3. januara 1943. godine u Petrovaradinu. Muzikom je počeo da se bavi u osnovnoj školi. U Srednjoj muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu (1961-1965) bio je u klasi profesora Antona Ebersta. U prvom razredu, na takmičenju klarinetista muzičkih škola osvojio je prvo mesto. Kada je šezdesetih godina Luj Armstong posetio Novi Sad, tada mu je na dočeku svirao i Ivan Švager.

Ivan Švager je još kao srednjoškolac (1962-1965) svirao u velikom džez orkestru Radio Novog Sada. Posle toga je više od jedne decenije bio član raznih sastava i nastupao je u mnogim zemljama Zapadne Evrope, u Mađarskoj, SSSR-u, gde su postigli veliku popularnost. U Sankt Peterburgu je i bio  snimljen dokumentarni film o njima. Svirali su po mnogim gradovima Evrope i Azije, na primer u Talinu, Rigi, Vilnjusu, Alma-Ati, Ulan-Batoru, Čengčuenu, Ašhabadu, Dušanbeu. Ovi predeli su poslužili i kao inspiracija za neke od njegovih kompozicija, na primer Suvenir sa Bajkala, Kafići vetrenjače pored Amsterdama, Ermitaž, Laponian Midnight Sun, Aurora Borealis.

Novi period njegovog života počinje od 1979. godine. Od tada pa do penzionisanja 2003. godnie bio je član Big Benda RTS-a, kao lead saksofonista i solista. Pokazao je svoje umeće sviranja na raznim instrumentima: sopran, alt, tenor, bariton saksofon, flauta, alto flauta i klarinet. U solističkim deonicama, improvizacijama pokazao je svoju kreativnost,virtuoznost. Sarađivao je sa mnogim poznatim džez muzičarima: sa Ernijem Vilkinsom, Duškom Gojkovićem, Rudijem Tomšićem, Markom Stekarom, Edom Hendersonom, Stjepkom Gutom, Borom Rokovićem. Nastupao je na domaćim i inostranim festivalima, kao i na džez festivalu u Amjenu (Amiens)1987. godine. Tamo je bio član EBU Big Band-a, a nastupio je i sa sopstvenim malim sastavom.

Usavršavao je aranžiranje putem čuvenog dopisnog kursa Univerziteta Berkli (Berklee College of Music), džez škole iz Bostona. On je kompozitorskim i aranžerskim radom, obogatio repertoar Big Benda RTS-a kompozicijama modernog i novog džeza, kako u obradama, tako i u svojim autorskim delima. Njegov harmonski izraz je bogat, raznovrstan, pun kolorita, napetosti, složenosti sazvučja. Pored stalnog zaposlenja u Big Bendu on je osam godina bio profesor saksofona na džez odseku Muzičke škole „Stanković“ u Beogradu. Neki od njegovih učenika su nastavili dalje školovanje na Džez akademiji u Gracu i u Amsterdamu (Nikola Demonja, Luka Ignjatović).

Ivan Švager je autor preko 300 kompozicija. U Radio Beogradu ima preko 100 trajnih snimaka, većinom svojih originalnih kompozicija, a ima i svoje aranžmane poznatih dela velikana džeza. Učestvovao je kao solista na  pločama drugih autora, a izdao je i više svojih cedea:

  1. Plus Ultra (PGP RTB, 1991)
  2. With Big Bend RTV Beograd (PGP RTB, 1991)
  3. The Power of Diversity (Vertical Jazz, 1995)
  4. Cujo (Vertical Jazz-SOKOJ, 1997)
  5. Saxophone Quartet (Vertical Jazz, 2000)
  6. Ivan Švager with Friends Featuring Zvonimir Tot: Born Again (Vertical jazz-SOKOJ, 2010)
  7. Jazz Songs To Relax and Meditation (privatna produkcija)

Aranžmani:

  1. Belgrade Dixieland Orchestra: National Treasure (B.M.W. Records GmbH, 2001)
  2. Belgrade Dixieland Orchestra: Moon Over Bourbon Street (RTS PGP, 2006)
  3. Belgrade Dixieland Orchestra: What A Dixie We Have In Gospel (B.M.W. Records GmbH, 2007)
  4. Belgrade Dixieland Orchestra: Jazz Museum (RTS PGP, 2008)

Zbirka kompozicija:

  • Ivan Švager: Za svakog (po nekog) po nešto – 108 kompozicija (Vertical Jazz, 2010)

 

Muzička produkcija RTS, kao i redakcija za džez muziku 2000. godine uvela je novu vrstu koncerata, solističkih koncerata istaknutih domaćih muzičara, a prvi koncert u tom ciklusu pripao je Ivanu Švageru. On je 9. maja 2000. godine proslavio 40 godina umetničkog rada koncertom u dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca. Program koncerta je dao presek njegovog autorskog i izvođačkog opusa. Nastupali su: kvartet saksofona, kvintet, sekstet, septet, oktet, nonet i Big Bend RTS-a.

Od 2003. godine je u penziji, ali je i dalje aktivan, kreativan. Nakon 40 godina života u prestonici, vratio se u svoj rodni grad. Sa raznim svojim sastavima nastupao je po klubovima u Novom Sadu, Beogradu, Senti, na džez festivalu u Bačkoj Palanci. Novembra 2010. odine.obeležio je 50 godina umetničkog rada koncertom u Studentskom kulturnom centru Beograda. Švagerove kompozicije izvodio je Big Bend RTS-a. Povodom jubileja izdavačka kuća Vertical Jazz je predstavila CD Born Again i zbirku od 108 kompozicija Ivana Švagera. Knjiga sadrži i arhivsku građu u vidu fotografske dokumentacije o vremenu istorijskog razvoja srpskog savremenog džeza. Nastavio je kompozitorskim radom. Godine 2016. napisao je Hommage a Senta – dve kompozicije za mešoviti hor i četiri orkestarska dela. Posvetio ih je 800-godišnjici prvog pisanog pomena grada Sente. U znak iskrene zahvalnosti na umetnički transponovanom uzdignuću Sente, 11. septembra 2016. na svečanoj akademiji uručeno mu je priznanje grada Sente, odata mu je dužna počast. RTV Vojvodine je u novembru 2017. godine snimila emisiju o njemu: Džezerski put Ivana Švagera.

Za Ivana Švagera džez je jedini jezik na svetu koji istinski razume. Jedini vazduh koji udiše. Jedina ljubav kojoj ostaje veran do daljnjeg!